SC Genemuiden maakt het FC Groningen lastig

dinsdag, januari 18, 2011 @ 10:01 PM
posted by VoetbalAnalyses

FC Groningen wint met 3-2 in de 1/8 finale van de KNVB Beker van zaterdagtopklasser SC Genemuiden. De analyse van deze wedstrijd lees je op Voetbalanalyses.nl.

FC Groningen begon met vrijwel het hele basiselftal van de eerste seizoenselftal. De enige veranderingen in de ploeg van Huistra waren Andersson op de plek van Tadic en Pedersen in de punt voor Matavz. SC Genemuiden liet FC Groningen tot de middenlijn komen en gokte op een moment van spits Cornelia. Dat gaf vaak het volgende spelbeeld op de helft van SC Genemuiden.


FC Groningen in het paars en SC Genemuiden in het lichtgroen.

Cornelia had in balbezit van FC Groningen maar één taak en dat was Granqvist af dekken. Zo moest Ivens constant de opbouw verzorgen. De centrale middenvelders Holla en Hiariej waren te statisch waardoor Ivens weinig mogelijkheden had om af te spelen. Ruimte om zelf door te gaan was er ook niet. Het was niet alleen aan Hiariej en Holla te danken maar ook aan Enevoldsen en Kieftenbeld. Wanneer Enevoldsen zich wat naar binnen laat zakken dan komt er ruimte voor Kieftenbeld om de diepte op te zoeken. Er komt ruimte voor Ivens om door te lopen en zal er iemand moeten doorstappen.

Door het weinig bewegen weet FC Groningen het eerste half uur vrijwel geen kans te creeren. SC Genemuiden wordt in de eerste de beste standaardsituatie gevaarlijk om Da Silva op zijn doellijn blijft staan bij een vrije trap die te lang onderweg is. Cornelia profiteert met buitenkant rechts.

Het moment dat FC Groningen gelijk maakt gebeurt precies waar ik op aan het wachten was. Een perfecte samenwerking tussen de Stenman en Andersson waardoor de rechtshalf en rechtsback van SC Genemuiden in de war raken waardoor Andersson binnendoor kan komen. De centrale verdediger moet uitstappen op Andersson waardoor Hiariej in het centrum vrijkomt en vrij kan inschieten. Hier de loopactie van Stenman die met zijn loopactie twee man met zich meeneemt.

Bij het tweede doelpunt gebeurt eigenlijk precies hetzelfde. Stenman komt op langs de lijn krijgt mee van Enevoldsen. Kapt op de achterlijn terug, de rechtsback en rechtshalf houden zich met Stenman bezig, Enevoldsen blijft vrij op hoek 16 meter. Hij komt één op één op de centrale verdediger en speelt dat perfect uit 1-2.

Cornelia weet door een fout van Ivens bijna in de counter te profiteren. Cornelia toonde aan dat hij in het profvoetbal zeker niet zou misstaan. Sterk en lichtvoetig en een neusje voor de goede plek kan je uit deze wedstrijd concluderen. De 1-3 van FC Groningen onstaat uit een indraaiende vrije trap die niet meer geraakt wordt door de inlopende spelers.

Met speldenprikjes blijft SC Genemuiden gevaarlijk. Het loopvermogen van de twee centrale middenvelders Riemens en Jansen zijn daar essentieel in. Riemens maakt een prima actie voor de 2-3. Daarna blijft SC Genemuiden gevaarlijk maar tot een doelpunt komt het niet meer.

Bekijk hier de samenvatting.

Be Sociable, Share!

    Leave a Reply

    You must be logged in to post a comment.