Moet Feyenoord zich woensdag aan Ajax aanpassen?

maandag, januari 17, 2011 @ 05:01 PM
posted by VoetbalAnalyses

Aanstaande woensdag begint voor Feyenoord de tweede seizoenshelft met de klassieker in de Arena tegen Ajax. Belangrijk dat Feyenoord goed begint aan de tweede seizoenshelft.

Mario Been heeft in de winterstop 4 weken de tijd gehad om zijn team in alle rust verder te kneden. De eerste seizoenshelft verliep namelijk voor Feyenoord uiterst teleurstellend. Er was wel rekening gehouden met mindere prestaties door de bezuinigingen maar dit hadden ze nooit verwacht, met als dieptepunt het 10-0 verlies in Eindhoven. Na de winterstop heeft het toch uitgesproken om voor het linkerrijtje te gaan en hopend op Europees voetbal.

In de eerste seizoenshelft zag het spel van Feyenoord eruit als een los zootje. Er werd veel met de bal gelopen, er waren veel misverstanden en het zag eruit of er van te voren niet echt een tactisch plan was. Clubs passen zich aan tegen een club als Feyenoord, dat zorgt ervoor dat het voorspellende voetbal van Feyenoord geen winst opleverd.

Been zal met zijn staf dus een tactiek hebben bedacht om resultaten te gaan boeken in de tweede seizoenshelft. Bijna iedereen is namelijk weer fit en ze hebben zelfs een aantal versterkingen binnen gehaald. Been zal het tweede seizoenshelft met Castaignos, Simon en Wijnaldum voorin willen voetballen. Een spits als Castaignos heeft ruimte nodig en daarom zal Feyenoord wat meer gaan inzakken bij balbezit tegenpartij. Evengoed wil het in het herkenbare 4-3-3 voetballen.

Nu wacht echter woensdag Ajax en die ploeg is in vorm en zal in de Amsterdam Arena dwingend voetbal willen gaan spelen. Het zet de tegenstander onder druk en dat zorgt ervoor dat bij een 4-3-3 systeem van een tegenstander de vleugelaanvallers mee moeten verdedigen met Emanuelson en Van der Wiel. Dat zal er toe leiden dat Castaignos op een eiland komt te staan tegen over Vertonghen en Alderweireld.

Mario Been zal dus moeten overwegen tussen prestatie op de korte termijn op de lange termijn. Wanneer hij het team gaat wijzigen ten opzichte van de trainingen in de winterstop zullen de spelers minder vertrouwen krijgen in dat systeem. Anderzijds al speelt het wel in dat systeem en zal het verliezen van Ajax neemt het vertrouwen van de spelers ook af. Het systeem zal waarschijnlijk na de wedstrijd tegen Ajax succesvol moeten zijn en zal dus ongeschonden uit de strijd moeten komen.

Verliest Feyenoord nipt zal het vertrouwen van de spelers er nog steeds zijn in het tactische systeem van Been. Verliest het echter met meer dan twee doelpunten verschil en wordt het van de mat getikt dan zal de selectie van Feyenoord weer een klap krijgen te verwerken. Een moeilijke keuze voor Been om te bepalen hoe goed de selectie zijn systeem al onder de knie heeft.

Be Sociable, Share!

    Leave a Reply

    You must be logged in to post a comment.