Voorbeschouwing: Verschil tussen Ajax en Feyenoord

zondag, januari 16, 2011 @ 01:01 PM
posted by VoetbalAnalyses

Woensdag staat de klassieker weer op het programma in de Amsterdam Arena. Wat kunnen we tactisch verwachten van deze op papier schitterende pot voetbal?

Het is zondag de wedstrijd tussen de jeugd van Ajax en de jeugd van Feyenoord. Je kan het niet de battle noemen tussen de jeugdopleidingen omdat bij Feyenoord op dit moment een jongere generatie op het veld staat. Echter kan er wel onderscheid gemaakt worden in spelplan. Ajax heeft met Frank de Boer een duidelijke weg in geslagen waar dat bij Feyenoord nog niet echt te zien is.

Bij Feyenoord is de instelling op dit moment: Ervaring op doen en lekker voetballen. Dat is niet verkeerd en zeker niet voor de toeschouwers want het kan iedere week alle kanten op. Er zit nog geen duidelijk plan achter hoe ze tactisch willen spelen, misschien is dat er wel maar dat brengen de spelers dan nog niet over. Dat zal ook zeker met de onervarenheid van de ploeg te maken hebben. Zo liggen de linies ver uit elkaar en zijn er totaal geen positiewisselingen en zo weet iedere ploeg voor ze tegen Feyenoord aanvangen wat ze kunnen verwachten.

Bij Ajax is dat er sinds de komst van Frank de Boer wel. Iedere speler op iedere positie weet wat De Boer en zijn medespelers van hem verwacht. Omdat jeugdspelers deze basisregels op de posities al in de jeugd hebben geleerd is het makkelijker om door te stromen in het eerste van Ajax.

Het afgelopen jaar waren Ajax en Feyenoord afhankelijk van de individuele kwaliteit die er rond liep. Bij Ajax was er meer individuele kwaliteit dan bij Feyenoord en daarom won Ajax de laatste jaren. Ajax kan zondag niet beschikken over die individuele kwaliteit maar wel over een tactisch collectief. Daar zal Feyenoord moeite mee hebben, hoe herkenbaar dat tactisch collectief ook is.

Het belangrijkste automatisme voor woensdag dat het verschil gaat maken is de samenwerking tussen de vleugelspeler en de back. Bij Feyenoord is er geen duidelijke samenwerking tussen deze spelers waar bij Ajax aanvallende en verdedigende afspraken tussen de spelers zijn. Deze spelers gaan het verschil maken en dan heb ik het dus voornamelijk over Emanuelson en Van der Wiel die de aanvallers zullen gaan bedienen.

Er is een kans dat Been hier zijn tactiek op gaat aanpassen en in een 4-4-2 systeem gaat spelen. Met twee spelers voorin aan de zijkanten Castaignos en Simon (indien speelgerechtigd). De spitspositie openlatend voor Bruins en Wijnaldum die dat kunnen gaan invullen. Been zou dit zo aanpassen om zo een versterkt middenvelder te krijgen. Het kan een oplossing zijn maar dan zullen verdedigend een goede en duidelijke organisatie moeten neerzetten om Emanuelson en Van der Wiel op te vangen.

Fijne wedstrijd toegewenst

Be Sociable, Share!

    Leave a Reply

    You must be logged in to post a comment.