Siem de Jong wordt slachtoffer Frank de Boer

zondag, januari 16, 2011 @ 01:01 PM
posted by VoetbalAnalyses

Siem de Jong vorig jaar nog ‘de nummer 10’ van Ajax kan wel eens het slachtoffer gaan worden van de komst van Frank de Boer.

Siem de Jong kwam perfect tot zijn recht achter Pantelic, een spits die altijd in de bal komt. Als een spits altijd in de bal komt betekent dat achter hem ruimte ontstaat. Dat is de perfecte speelwijze voor Siem de Jong om in te spelen. Zie het als zijn broer Luuk en Janko.

Het kan zijn dat als Suarez straks weer fit is, dat Frank de Boer gaat kiezen voor Suarez in de spits. Hij heeft in media aangegeven na het gesprek met El Hamdaoui graag met bewegende en switchende spitsen te willen spelen. Siem de Jong kan daarbij niets als aanvaller gebruikt worden omdat hij aan de zijlijn niet uit de voeten komt. Op de nummer 10 positie geeft Frank de Boer vrijwel zeker de voorkeur aan Christian Eriksen.

Een probleem dus voor Siem de Jong, als Ajax daadwerkelijk het spelletje van FC Barcelona gaat spelen dan zal hij gaan fungeren als tweede spits. Als pinchitter die iets kan forceren of om zoals De Boer nu voor zekerheid heeft gekozen als aanspeelpunt in de spits. Doodzonde voor een speler als De Jong die het Ajax niveau makkelijk aan kan. Hij zou achter Eriksen komen als tweede spelverdeler.

Het gevaar is ook nog dat Aissati na dit seizoen terugkomt. Aissati is een zelfde speler als Christian Eriksen, een pure spelverdeler die door goed positie te kiezen de duels uit de weg gaat. Waarschijnlijk wordt Aissati dan de reserve achter Eriksen. Ajax zal dan moeten gaan kiezen om een aanvallende middenvelder te verkopen. Ook omdat er nog jonge talenten als Rodney Sneijder uit de jeugdopleiding een kans moeten krijgen.

De Jong is populair geworden in Amsterdam door zijn werklust en inzet. Deze twee kwaliteiten van De Jong zijn wel belangrijk in mindere tijden. Stel dat het druk zetten een keer minder loopt met een speler als Eriksen bijvoorbeeld dan zou je De Jong neer kunnen zetten als kilometervreter.

Wil je twee verschillende spelers als invulling van de nummer 10 positie of spelers die elkaar kunnen afwisselen bij blessures. Kijk in 1995 daar was de reserve voor Litmanen, Nwanko Kanu. Die stond nog dieper en moest het hebben van zijn momenten, terwijl Litmanen zeer constant was.

Een lastige keuze voor de nieuwe technisch directeur van Ajax.

Be Sociable, Share!

    Leave a Reply

    You must be logged in to post a comment.