Voetbalanalyse: Ajax overklast ook AZ

maandag, december 27, 2010 @ 07:12 PM
posted by VoetbalAnalyses

Afgelopen woensdag speelde Ajax tegen AZ in de KNVB beker. Ajax won degelijk met 1-0 door een doelpunt van de opbloeiende Mickey Sulejmani.

De wedstrijd kwam vrijwel overeen met mijn voorbeschouwing. Het resultaat was zelfs zoals ik voorspelde en ook nog de juiste doelpuntenmaker. Lees hier de voorbeschouwing.

Jan van Halst analyseerde voor Eredivisie Live. Zo gaf hij ook al aan dat Ajax kwetsbaar is in de omschakeling van balbezit naar balbezit tegenstander. Bekijk hier de analyse van Jan van Halst voor de wedstrijd en hier de analyse van na de wedstrijd. Het tweede moment van Jan van Halst is makkelijk gevonden. Let ook op de omschakeling van Vertonghen die had het al dicht moeten lopen.

Het viel mij op dat Ajax overeind bleef tegen de lopende middenvelders van AZ. Misschien omdat zoals Jan van Halst zei dat ze niet goed omschakelde en niet zagen hoe de diepte werd gezocht door de middenvelders. Dat was misschien toch het gemis van Stijn Schaars op het middenveld bij AZ.

Beste speler van Ajax was de jonge Deen Christian Eriksen. Hij bepaalt het aanvallende spel van de Amsterdammers. Zijn sterkste punt is het gevoel voor ruimte. Dit is een sterke overeenkomst met Jari Litmanen die dit ook uitstekend kon. We laten een aantal voorbeelden zien.

Hier voelt hij op de een of andere manier wat er in zijn rug gebeurt en dat Elm denkt dat Eriksen gaat kaatsen op De Zeeuw. Eriksen besluit daarop zelf open te draaien en kan op het verdedigend duo aflopen.

Hier is hij de dieper gaan staan vrijwel naast Siem de Jong om ruimte achter hem te creeren. Hij zakt vervolgens weer uit en heeft direct ruimte om open te draaien en iets geniaals te bedenken. Ze hoeven hem ook niet perse aan te spelen want als hij er uit komt, komt er ruimte voor andere spelers om diep te gaan.

AZ had af en toe wat kansjes door wat nonchalance in de verdediging van Ajax. Eigenlijk had AZ ook wel moeten scoren, want het had de ruimte in de counters. Echter als Ajax aanvallend meer kracht gaat krijgen hebben ze niet meer zoveel kansen nodig om te scoren. Dan was het een ruime overwinning voor Ajax geworden maar dit is ook genoeg.

Be Sociable, Share!

    Leave a Reply

    You must be logged in to post a comment.