Rustanalyse: Arsenal – Chelsea

maandag, december 27, 2010 @ 09:12 PM
posted by VoetbalAnalyses

Arsenal is de betere ploeg tot de rust, na 25 minuten werd het pas een aantrekkelijk duel. Het is 1-0 voor Arsenal maar waar liggen kansen en waar liggen zwaktes?

Arsenal speelt in een 4-5-1 opstelling met Nasri en Walcott op de flanken. Song en Wilshere zijn de controlerende middenvelders en Fabregas heeft een vrije rol op het middenveld. Fabregas speelt het liefst met de bal aan zijn voet waardoor hij constant terugzakt tussen zijn middenvelders Song en Wilshere. Daardoor is er geen diepte en is er weinig beweging voorin. Wenger heeft gekozen voor weinig risico omdat als hij een aanvallende middenvelder op de plek van Fabregas zet is er kans dat Arsenal te veel man voor de bal gaat krijgen bij balverlies.

Toen Fabregas na 25 minuten iedere keer de bal ging halen en Wilshere dieper ging spelen werd Arsenal gevaarlijk. Echter Wilshere heeft niet de aanname en lichaamsbeweging om ruimte voor zichzelf te maken. Wenger moet daar iets op bedenken zodat het evenwicht blijft maar dat ook Fabregas tot zijn recht komt.

Chelsea speelt ook in 4-5-1 opstelling maar zakt helemaal in, in balbezit tegenstander. Dit omdat ze bang zijn voor de ruimte achter de verdediging als wel op het middenveld. Het positiespel van Arsenal is namelijk veel sterker maar Chelsea heeft meer kracht. Ze wachten op momenten om uit te breken en dan hopen ze op de aansluiting van lopende middenvelder als Lampard en Essien. Echter tot nu toe hebben ze weinig kansen gekregen en dat komt mede door het risicoloze spel van Arsenal.

Net voor rust neemt Arsenal dan toch alle risico. Op het moment dat Wilshere de bal krijgt aan de rand van de 16 staat er maar liefst 6 man voor de bal van Arsenal. Uiteindelijk speel Wilshere de bal zo tussen de verdedigers dat degene met de meeste kracht de bal wint en dat was Song op dat moment. Hij schiet in. Dezelfde minuut had er ook heel anders uit kunnen zien. 6 man voor de bal van Arsenal, er was alle kans voor Chelsea om te counteren echter Song maakte direct af en dat gebeurt niet altijd bij Arsenal.

Tweede helft zal Chelsea moeten komen en kan Arsenal op de counter en daar gaan ze zeker van profiteren. Arsenal moet geduld blijven houden om de 2-0 te maken. Verdedigend zullen ze nu hun mannetje moeten staan en laten zien dat het de organisatie goed heeft staan. Dit ontbreekt nog wel eens bij Arsenal, meestal komt dat door te weinig kwaliteit achterin. Hopen voor Arsenal dus dat Djourou, Koscielny en Fabianski stand houden.

Tweede helft, zal Kalou zeer waarschijnlijk gewisseld worden, speelde een hele slechte eerste helft en ook Lampard zal meer vooruit gaan spelen achter Drogba.

Be Sociable, Share!

    Leave a Reply

    You must be logged in to post a comment.