Analyse: de huidige middenmoot in de Eredivisie

maandag, december 27, 2010 @ 09:12 PM
posted by VoetbalAnalyses

Ik beschouw de huidige stand in de Eredivisie met verrassende teams en tegenvallende teams. Maar ook wat de verwachtingen zijn voor de tweede seizoenshelft die 19 januari weer gaat beginnen.

Stand Eredivisie
1 PSV 19 41
2 FC Twente 18 37
3 FC Groningen 19 37
4 Ajax 18 37
5 AZ 18 32
6 Roda JC 19 32
7 SC Heerenveen 19 30
8 ADO Den Haag 19 29
9 NAC Breda 19 29
10 FC Utrecht 18 26
11 NEC 18 23
12 De Graafschap 19 21
13 Feyenoord 18 20
14 Heracles Almelo 18 19
15 Vitesse 19 18
16 Excelsior 19 16
17 VVV-Venlo 18 10
18 Willem II 19 4

Tot waar gaat de middenmoot is de vraag? De middenmoot bestaat naar mijn mening uit de ploegen van Roda JC tot en met Feyenoord. Gezien het puntenaantal is het moeilijk om een scheiding te maken tussen middenmoot en de degradatiekandidaten van de Eredivisie. De Graafschap, Feyenoord en NEC zouden moeten blijven presteren want anders lonken de laatste plaatsen.

Roda JC mag zich koploper noemen van de middenmoot. Zij zijn samen met ADO de grote verrassing dit seizoen. Ze weten beide een goed elftal neer te zetten wat tactisch ook goed in elkaar zit. Daarmee kunnen ze strijden om Europees voetbal samen met Heerenveen, FC Utrecht en NAC Breda. Alle ploegen zijn zeer wisselvallig en bij alle ploegen liggen de krachten voornamelijk voorin. FC Utrecht was voor het seizoen mijn grote favoriet voor Europees voetbal maar zonder Van Wolfswinkel zullen ze veel moeten inleveren. NAC Breda heeft een uitgebalanceerde ploeg met een mix van ervaring en jonge spelers.

NAC Breda zou daarom best Europees voetbal kunnen afdwingen. Echter moet het SC Heerenveen van Ron Jans voor moeten laten gaan. Zij hebben voorin zoveel kwaliteit dat zij dit seizoen zich zeker zullen kwalificeren voor Europees voetbal. Ook al blijven ze wisselvallig. Zij zullen 6e worden met achter zich Roda JC, NAC Breda, FC Utrecht en ADO.

De middenmoters NEC, Feyenoord en De Graafschap zullen vooral in de eerste wedstrijden van de tweede seizoenshelft moeten aantonen niet bij de degradatiekandidaten te horen. Want wanneer je, je daar eenmaal tussenschaart slaat de paniek toe. Feyenoord kan misschien nog hoger in de middenmoot gaan eindigen alleen zal er dan wel een team gecreerd moeten worden. De onderhandelingen over de aflopende contracten zullen voor dat proces belangrijk worden. NEC en De Graafschap zijn beter dan de degradatiekandidaten maar ze moeten het wel blijven laten zien.

Be Sociable, Share!

    Leave a Reply

    You must be logged in to post a comment.