Voorbeschouwing: Ajax – AZ

donderdag, december 23, 2010 @ 12:12 PM
posted by VoetbalAnalyses

Ajax en AZ zullen er vanavond een mooie wedstrijd van maken. Beide ploegen zijn in vorm en willen de eerste seizoenshelft goed afsluiten.

Verwachte opstellingen:

Ajax 4-3-3: Stekelenburg: Van der Wiel, Alderweireld, Vertonghen, Emanuelson: De Zeeuw, Enoh, Eriksen: Sulejmani, De Jong en Ebecilio.

AZ 4-2-3-1: Romero: Marcellis, Moisander, Moreno, Viergever: Elm, Schaars: Holman, Wernbloom, Martens: Pellé.

Op het veld: (Ajax thuisshirts, AZ uitshirts)

Verwachte spelbeeld: Ajax dat sterker is en AZ bij balverlies direct onder druk zet.

Ajax weet dat AZ opbouwend wat zwakker is. Dit omdat ze geen echte vleugelverdedigers hebben. Voor de backs van Ajax betekent dat ze ver door kunnen dekken op de rechter en linkermiddenvelder van AZ. Dat betekent dat AZ ver onder druk komt te spelen en dat zal waarschijnlijk gaan resulteren op lange ballen naar Pellé. Dat hoeft niet slecht te zijn voor de tactiek van AZ want zij beschikken wel over lopende middenvelders die weten wanneer ze onder de bal moeten komen.

Het duel tussen Pelle en Vertonghen en Alderweireld wordt zeer interessant. Heeft Frank de Boer ze bijgebracht hoe de restverdediging moet staan, waardoor Pellé eigenlijk geen kans heeft tegen de twee centrale verdedigers? Waarschijnlijk wel, en daarom zal AZ moeite hebben om van de eigen helft af te komen.

AZ heeft met het praktisch opstellen van vier centrale verdedigers achterin een goed blok. Voor Eriksen zal er daardoor weinig ruimte komen om de diepte te zoeken in de ruimte die waarschijnlijk niet ontstaat in de verdediging van AZ. Ajax zal het daarom voornamelijk over de flanken moeten zoeken.

Het teruggedrongen worden vindt trainer Gert-Jan Verbeek waarschijnlijk helemaal niet erg. Hij wil dat spelletje graag spelen en dan snel met zijn lopende middenvelders Holman, Wernbloom en Martens Ajax verrassen in de omschakeling. Daar toonde Ajax zijn zwakte onder Jol en wanneer Ajax gaat druk zetten en AZ komt eruit ligt er ruimte voor deze spelers.

Het duel is voor een aantal spelers speciaal. Zo hebben De Zeeuw en Ebecilio ooit bij AZ gespeeld. Zo werd Ebecilio weggestuurd bij AZ door medische redenen (hartstilstand). Na een aantal seizoenen bij amateurclub Hollandia werd hij door Ajax gescout en is hij daar één van de grootste talenten in de opleiding.

Voorspelling: 1-0 Ajax, doelpuntenmaker Sulejmani.

Be Sociable, Share!

    One Response to “Voorbeschouwing: Ajax – AZ”

    1. […] Het resultaat was zelfs zoals ik voorspelde en ook nog de juiste doelpuntenmaker. Lees hier de […]


    Leave a Reply

    You must be logged in to post a comment.