Hoe kan Roda JC dan verliezen van De Graafschap?

donderdag, november 25, 2010 @ 04:11 PM
posted by VoetbalAnalyses

De Graafschap won afgelopen weekeinde met 3-1 van Roda JC, dit terwijl Roda JC een subtopper is en De Graafschap toch echt moet vechten voor lijfsbehoud. Hoe geeft Roda JC de doelpunten weg?


Het spelletje van De Graafschap bestaat uit een lange bal naar voren en dan anticiperen op de tweede bal en daarvan uit gaan voetballen. Zo ook bij het 1e doelpunt van Poepon tegen Roda JC.

De twee spitsen van De Graafschap zijn naast/achter elkaar gaan spelen. Roda JC durft het om één tegen één te spelen achterin. Dit terwijl dat helemaal niet nodig is omdat ze nog genoeg man over hebben achterin. Als één van de twee vleugelverdedigers goed knijpt dan kan het rugdekking geven. Zij staan echter op een te grote afstand. Wielaert moet wel achteruit lopen omdat hij weet dat hij het op snelheid moet afleggen tegen de spitsen van De Graafschap.

Kah verliest het duel en Poepon is ook nog eens sneller weg. Hierdoor komt Poepon vrij voor het doel van Tyton. De rechtsback Addo is te laat om nog in te grijpen.

Nog geen minuut later gebeurt precies hetzelfde, een lange bal vanaf Waterman op Poepon die het duel weer aangaat met Kah.

Nu staat Addo wel goed geknepen echter werkt hij slecht weg en daarna Kah ook nog eens. De 2e bal wordt gewonnen op het middenveld waar Sutchuin zich makkelijk aftroeven. Door dat Wielaert steeds verder naar achterloopt wordt buitenspel opgeheven.

Kah en Vormer laten allebei hun man uit hun rug lopen. Jungschlager legt direct de bal bij Poepon neer die scoort. Er ontstaat teveel ruimte achter de verdediging van Roda JC en dan zijn ze kwetsbaar. Je ziet het aan Wielaert die het liefst vanaf zijn eigen 16 verdedigd.

Het probleem ligt hem dus achterin vooral op een snelheidstekort, dat is niet erg als je weet hoe je dat moet bespelen. Op een gegeven moment moet Roda alles of niets spelen en moet er dus achterin meer vooruit gespeeld worden.

Poepon weet de buitenspelval te ontlopen door zelf te gaan en valt niet meer in te halen door de verdedigers van Roda JC. Zo eindigt het in 3-1, de 3 tegendoelpunten waren te voorkomen voor Roda JC.

Be Sociable, Share!

    Leave a Reply

    You must be logged in to post a comment.