FC Twente is verdedigend een goed bouwwerk

donderdag, november 25, 2010 @ 11:11 AM
posted by VoetbalAnalyses

FC Twente verloor gister met 1-0 van Internazionale. Hierdoor zijn ze uitgeschakeld voor de Champions League maar gaan ze wel over naar de Europa League. Met dit team zouden ze voor verrassingen kunnen zorgen in de Europa League. Verdedigend laten ze namelijk weinig gaten vallen.

Het tactisch gedeelte zit bij FC Twente goed in elkaar. Zeker verdedigend weten de spelers wat ze aan elkaar hebben dat laten we zien met een aantal voorbeelden.

In dit moment besluit Leuvers uit zijn positie te stappen omdat hij denkt dat hij de bal kan onderscheppen. Daardoor verliest hij positie op Biabiany. Die kant naar binnenkomen en concentreren op een goede voorzet.

Douglas is de vrije man in het centrum en zou wat meer meters naar voren kunnen doen zodat Biabany in ieder geval ook enige druk vanuit het centrum voelt. Maar let op de posities van Brama en Wisgerhof. Brama loopt met Pandev mee en Wisgerhof denkt Pandev op te vangen. Daardoor loopt geen van beide met Sneijder mee en die komt zo vrij voor het doel. Dat zijn de dingen die verbeterd moeten worden want de eerste wedstrijd tegen Inter liet Brama Sneijder ook los en scoorde Sneijder.

In het volgende moment heeft Sneijder alle tijd om te draaien en zijn spits in te spelen. De ballijn wordt even niet afgeschermd en Sneijder kan vervolgens twee kanten weer de bal opvragen(zie blauwe lijnen). Hij maakt eerst een schijnbeweging naar de rechter en gaat dan toch naar de linker en is van Brama af. Twente staat echter zo dat Wisgerhof zorgt dat die diepgaande ruimte afgedekt wordt, hij vangt daarmee Sneijder op.

Bij FC Twente zijn ze heel bewust van de organisatie in de verdediging.

Dit is een counter van Internazionale 4 tegen 4. Brama vangt Biabany op maar zorgt ook voor dat Biabany de minste gevaarlijke man (het verst weg van het doel) alleen nog maar kan inspelen. De snelheid in de counter wordt daarmee getemporiseerd en kan Ruiz als 5e speler van FC Twente aansluiten.

Ruiz moet dan eigenlijk de hangende Sneijder op de 16 oppakken. Nu had Eto’o hem simpel breed kunnen leggen maar hij ging in voor eigen succes. Wisgerhof heeft rugdekking van Brama en zou hem dus sneller kunnen oppakken want passeert Eto’o hem kan Brama ingrijpen. Nu laat Wisgerhof hem zover komen dat hij met een leep balletje de verre hoek zoekt. Mihaylov redt goed.

Hier komt Eto’o aan de bal aan de linkerkant en Rosales was op dat moment uit positie. Brama vangt Eto’o op en Rosales geeft hem rugdekking, bijna onmogelijk om een voorzet af te leveren. Hij gaat snel tot de achterlijn en kan nog net met een sliding een slap voorzetje geven die op 16 komt. Wisgerhof dekt niet door op Cambiasso die helemaal vrij staat op de 16 en een aardige kans daardoor krijgt.

Af en toe liep FC Twente tegen een counter aan en daar toonde het ook zijn zwakte. Ronald Koeman en Youri Mulder geven daar hier hun analyse over.

Be Sociable, Share!

    Leave a Reply

    You must be logged in to post a comment.