De kracht van Roda JC

donderdag, november 25, 2010 @ 03:11 PM
posted by VoetbalAnalyses

Roda JC speelt tot nu toe een indrukwekkend seizoen op de laatste resultaten na dan. Het staat op een verdiende 6e plek maar wat is het strijdplan van Roda JC?


Het is een goed uitgebalanceerd elftal, iedereen weet de kwaliteiten van ieder ander en houdt daar rekening mee. Tactisch heeft Van Veldhoven het als volgt neergezet.

Op deze weergave is het team Oranje-wit in balbezit en is Roda JC zwart-geel. Roda JC laat de backs van de tegenstander vrij maar geeft ze wel een bepaalde druk van andere spelers waardoor ze niet constant vrij staan. De ene keer staat Hadouir bij de linksback de andere keer bij de rechtsback en de andere keer staan ze beiden vrij. Echter de middenvelders Sutchuin en Bodor kantelen constant van een middenvelder naar de rechtsback. Bijvoorbeeld de rechtsback van de tegenstander wordt ingespeeld dan schuift Bodor door op de back. Schuift Janssen naar de middenvelder van Bodor en Sutchuin dekt zijn eigen middenvelder af. Aan de andere kant precies hetzelfde.

Zo zakken ze eigenlijk in om ruimte achter de verdediging van de tegenstander te creeren want dan kunnen Janssen en Hadouir over Junker heen. Vooral Janssen komt daarmee goed tot zijn recht omdat het een loper is en goed de ruimtes ziet waar hij de bal kan ontvangen. Omdat Roda JC voortdurend in beweging is, is het voor een tegenstander moeilijk te verdedigen en weten ze eigenlijk niet wie in de verdedigende taken de vrije man is die rugdekking moet geven. Daar bedoel ik mee dat normaal een centrale verdediger vrij is in balbezit tegenstander. Maar omdat Hadouir en Janssen constant tussen de linies lopen zijn ze genoodzaakt om met regelmaat 1 op 1 te spelen. Een tegenstander moet weten wat ze aan het doen zijn zodat wanneer iemand anders in die vrije rol komt evengoed rugdekking geeft.

Hierdoor heeft Roda JC het vooral moeilijk tegen tegenstanders die niet willen voetballen en eigenlijk ook op het juiste moment afwachten en dan vliegensvlug omschakelen. Beide blijven dan gebalanceerd spelen waardoor er weinig kansen gecreerd zullen worden.

Wat is dan de beste tactiek tegen Roda JC? Als je spelers hebt met inzicht op het middenveld en in de verdediging moet je een zone verdediging aan houden. Daarbij is het belang goed te communiceren. Met deze zone verdediging zou je kunnen inzakken maar je kan ook druk zetten. Vaak zal Roda JC vanuit achter niet de bal kwijt kunnen omdat er geen vaste patronen zijn. Je kan geen rechtsbuiten of linksbuiten inspelen. Daar moet je wel opletten dat Roda daar op in zal spelen door Hadouir aan de zijkant te positioneren. Dan zou je druk moeten zetten op de flank waar Hadouir zich niet bevindt.

Het wordt zo een tactisch spelletje, er moet een leider in het spel van de tegenstander zijn die de tactiek kan bepalen en constant kan omzetten om zo te reageren op de constante mogelijke omzettingen bij Roda JC. Spelers moeten dat begrijpen en dat zijn lang niet alle spelers in de Eredivisie.

Be Sociable, Share!

    One Response to “De kracht van Roda JC”

    1. […] JC presteert dit seizoen verrassend goed, hoe dat kan beschreef ik al eerder het artikel De kracht van Roda JC. Ruud Vormer is één van de stille krachten van het […]


    Leave a Reply

    You must be logged in to post a comment.