Feyenoord en het maken van doelpunten

maandag, november 22, 2010 @ 10:11 AM
posted by VoetbalAnalyses

De grootste moeite van Feyenoord is het maken van doelpunten. Cruijff zei: “je wint als je meer doelpunten maakt dan je tegenstander”. Feyenoord krijgt er echter veel tegen en scoort zelf ook niet, dan wordt het lastig om punten te halen.

De jonge aanvallers van Feyenoord lukt het maar weinig om te creeren. Zeker vanuit de combinatie weten ze weinig te creeren, het lijkt daarom of ze niet op elkaar ingespeeld lijken. Wanneer Feyenoord kansen krijgt is dat vrijwel altijd vanuit een individuele actie.

Hier draait Wijnaldum weg bij Kieftenbeld en komt naar binnen. Als hij dan op 20 meter is moet hij schieten want afspeelmogelijkheden zijn er niet. Castaignos loopt op de 2e bal maar verder is er niemand in en rond de 16 te vinden. El Ahmadi wandelt zelfs al terug op het moment dat Wijnaldum schiet. Stel voor dat Wijnaldum de bal in de linkerhoek had geschoten en de bal was teruggekomen dan was El Ahmadi te laat.

Hier komt El Ahmadi door vanaf de linkerkant. Hij heeft maar één keuze op de 16 en dat is schieten. Luciano ziet dan ook al dat El Ahmadi maar een keuze heeft en alleen in de rechterhoek kan schieten. Hij ging nu naast maar al was hij op doel had Luciano hem zeker gehad. Als Castagnios nou bijvoorbeeld gekruist was dan had El Ahmadi misschien met wat lichaamsbewegingen dichter bij het doel kunnen komen. Dan kom ik bij deze actie weer dat er weinig aanvallers van Feyenoord zijn die willen scoren/aanvallen. Bij deze actie moeten Castaignos en El Ahmadi het weer met zijn tweeën doen.

Hier heeft Biseswar de bal aan de rechterkant. Hij zoekt zijn tegenstander op met het doel een voorzet te kunnen geven. Stel dat hij niet zoveel ruimte had moet hij ook de bal er weer uit kunnen halen. Echter er is weer geen middenvelder die aangesloten is terwijl de middenvelders van FC Groningen al in positie staan.

Conclusie is dat er te weinig positie gekozen wordt voor het doel van de tegenstander. Wanneer er veel beweging en inzicht is zou je ruimte voor je zelf kunnen creeren. Kijk bijvoorbeeld naar de beelden van Matavz op de Piero: Matavz

Bekijk ook de organisatie verdedigend op het middenveld van Feyenoord op de Piero: Middenveld Feyenoord

Be Sociable, Share!

    Leave a Reply

    You must be logged in to post a comment.