De trage omschakeling van Willem II

maandag, november 22, 2010 @ 11:11 AM
posted by VoetbalAnalyses

Willem II staat onderaan in de Eredivisie, maar wat gaat er mis met de ploeg? Ten opzichte van het vorige seizoen zijn onder andere Demouge, Boutahar, Nijland en Janse vertrokken maar zijn onder andere Lasnik, Rigters, Levchenko en Lampi gekomen. Zit tussen deze spelers dan een groot kwaliteitsverschil?


Tuurlijk Demouge was erg belangrijk voor het spel dat Willem II speelde, Boutahar was de spelmaker van het elftal en stuurde het team. Maar van Levchenko zou je dat toch ook kunnen verwachten. Het enige verschil tactisch is dat ze nu met de punt naar achter spelen op het middenveld en vorig jaar met de punt naar voren. Heeft de aanval dan niet genoeg aansluiting.

In dit artikel beschouwen we de omschakeling van Willem II van balbezit naar balbezit tegenstander.

Hier verliest Swinkels gemakkelijk de bal om een domme plek. Kan een keer gebeuren maar let op de reacties van de Willem II spelers. Zij staan eerst stil voor te bedenken dat ze eigenlijk razendsnel moeten omschakelen. Dan is het vaak al te laat.

Let op de posities van de omcirkelden van Willem II en Heerenveen. De omcirkelde speler(Elm) van Heerenveen die in het eerste moment nog achter de Willem II omcirkelden staat, staat in het tweede moment ver voor de omcirkelden van Heerenveen waarvan er zelfs één niet eens meer in beeld is. Het resulteerd uiteindelijk in een doelpunt.

Hier het volgende moment:

De verdedigende middenvelder speelt zijn spits in, echter op dat moment kan de spits op niemand kaatsen waardoor de verdedigende middenvelder zelf ook doorloopt net als de andere middenvelder. De bal wordt onderschept omdat Heerenveen er goed voor zorgt dat de ballijnen naar de spits gesloten zijn.

Heerenveen kiest gelijk voor de bal naar de vleugelspelers. Hierdoor staan er direct 6 man voor de bal van Willem II, de rechtsback staat onderaan het plaatje ook nog stil op het moment dat de bal al veroverd is.

Achterin staat iedereen 1 op 1 en dat moet je met aanvallers als Assaidi en Beerens voorkomen. Wanneer ze met geduld hadden opgebouwd dan had de restverdediging beter gestaan en waren er voor Willem II nog genoeg mensen achter de bal.

Natuurlijk stond op dit moment Heerenveen al met 2-0 voor en is de rechtsback meer gaan aanvallen. Prima, dat nemen we in dit moment voor gegeven. Echter omcirkeld zie je Beerens en een middenvelder die is blijven hangen.

De middenvelder verwacht van de linkerverdediger dat hij Beerens oppakt en de linkerverdediger verwacht dat de middenvelder gewoon met Beerens meeloopt. Hierdoor komt Beerens helemaal vrij voor het doel en maakt 3-0. De linkerverdediger had over moeten komen om Beerens op te pakken. Beerens is namelijk de gevaarlijkste man op dat moment, mocht Assaidi namelijk de andere Heerenveen speler willen aanspelen dan zou dat door de lucht en precies op maat moeten.

Er is nog veel te bepraten in Tilburg, omschakeling en communicatie in de omschakeling. Komende tegenstanders hebben dit natuurlijk ook gezien van Willem II en laten ze komen om vervolgens keihard toe te slaan in de omschakeling.

Be Sociable, Share!

    Leave a Reply

    You must be logged in to post a comment.