Bayern Munchen nog niet het Bayern van vorig jaar

zaterdag, oktober 30, 2010 @ 09:10 AM
posted by VoetbalAnalyses

Gisteren besloot ik eens de eerste helft van Bayern Munchen – Freiburg te kijken. Het verschil tussen vorig jaar en dit jaar is groot.

Opstelling Bayern Munchen 4-2-3-1: Butt: Lahm, Tymoschuk, Demichelis, Pranjic: Ottl, Schweinsteiger: Altintop, Kroos, Muller: Gomez.

Tactiek Freiburg: 4-5-1, opvallendste speler Cissé, de spits. Sterk, snel en behendig. Met momenten hadden Tymoschuk en Demichels het lastig tegen hem.

Het Bayern Munchen van vorig jaar dicteerde de wedstrijd. Op het middenveld met Mark van Bommel en Schweinsteiger verdeelde ze het spel. Nu stond Ottl op de plek van Van Bommel.

Echter gister in de 1e helft was het spel van Bayern Munchen zo voorspelbaar dat Freiburg geen enkele moeite met Bayern heeft. De enige momenten waar ze het lastig krijgen is wanneer ze verdedigend de bal veroveren en in balbezit willen houden. Bayern zet bij balverlies aan de zijkant direct druk, wanneer ze de bal dan hebben is er ruimte in de verdediging van Freiburg. Hierdoor ontstaan de enige 2 kansen van Bayern Munchen. Verder is het saai om naar te kijken.

Wat is dan het verschil met vorig jaar? Natuurlijk missen ze Van Bommel als leider, hij bepaalt alles in het veld. Ottl zijn vervanger durft aanvallend niets te doen. Wanneer hij de bal draait hij eerst achteruit om te kijken of vooruit veilig is. Zijn handelingssnelheid is te laag en erg onrustig. Juist op die positie moet je rust uitstralen.

Echter het grote verschil tussen dit jaar en vorig jaar is zijn natuurlijk de flanken. Klinkt heel gemakkelijk omdat Robben en Ribery geblesseerd zijn. Het zou eigenlijk geen verschil moeten maken met Muller en Altintop op de flanken. Beide hebben een actie in huis en hebben inzicht. Echter het was gister in de 1e helft te statisch. Beide bleven aan de zijkant hangen waardoor de backs ook geen ruimte hadden om op te komen. Het werd daardoor gewoon simpel achterin rond spelen voor Bayern en dan wachten tot ze het middenvelder konden inspelen. Echter Kroos wist de ballen niet op te eisen, daardoor besloot Van Gaal de 2e helft Schweinsteiger op die plek te zetten.

Wat de eerste helft dus fout ging:

Wanneer Muller en Altintop een keer naar binnen zouden komen, of laten uitzakken dan zou er ruimte zijn voor de vrije backs Pranjic en Lahm om op te komen. De linksback en de restback van Freiburg moeten dan kiezen of ze doordekken op de flankaanvallers of de zone blijven verdedigen. Het leek nu wel of Louis van Gaal de opdracht had gegeven of Altintop en Muller het veld breed moesten houden.

Be Sociable, Share!

  One Response to “Bayern Munchen nog niet het Bayern van vorig jaar”

  1. Marjo schreef:

   Ik ben toevallig op deze website gestuit. Deze site staat nu bij m’n snelkoppelingen. Zo zie je maar dat lang googlen zich altijd uitbetaald…


  Leave a Reply

  You must be logged in to post a comment.