NAC zal Koenders geen linksback meer zetten

maandag, oktober 18, 2010 @ 07:10 PM
posted by VoetbalAnalyses

Afgelopen zaterdag speelde Ajax tegen NAC Breda. Het werd een simpele 3-0 overwinning voor Ajax. Wat mij op viel was het verdedigen van Milano Koenders.

Ik geef een aantal momenten aan tegen Ajax, waarop ik Koenders verdedigend helemaal in de verkeerde positie zie staan.

We beginnen met dit moment, Ajax bouwt aan een aanval. NAC wist natuurlijk van tevoren dat Suarez meer in de spits staat dan rechtsbuiten. Dat zorgt ervoor dat Koenders zijn centrale verdediging rugdekking moet geven en in balbezit vaak de vrije man is. We zien hier een moment van rugdekking geven.

Zijn centrale verdedigers staan 1 tegen 1, nu hoeft hij niet een man te dekken maar hij moet ze in ieder geval rugdekking bieden. Zeker als je ziet dat Emanuelson in dit moment de kans heeft om een spits in te spelen. Één van de twee middenvelders van Ajax staat vrij en kan dus onder die spits komen en schieten. Gelukkig voor NAC is Sulejmani naar binnengekomen waardoor de ruimtes klein zijn en Emanuelson het niet aandurft. In het volgende moment nog geen 10 seconden later

Loopt hij achter zijn centrale verdediger, stel voor dat Loran(centrale verdediger) op dat moment voor Suarez wil komen om hem buitenspel te zetten of bal te onderscheppen. Koenders heft het buitenspel op en staat zover van de situatie af dat hij ook geen rugdekking meer kan geven. Misschien kreeg hij geinstrueerd dat hij Van der Wiel in de gaten moest houden in die ruimte. Dat kan natuurlijk maar waarom zakt die linksbuiten dan zo ver terug? Nu dekken ze met 2 man 1 speler aan de andere kant van het veld. In dit moment hebben de linksbuiten en Koenders wel beide een man.

Koenders stapt echter zo ver voor zijn centrale verdedigers uit dat Suarez genoeg ruimte heeft om diep te gaan.

En om nou te zeggen dat hij het goed probeert te maken, het duurt nog een aantal seconden voor dat hij omschakelt, Suarez moet eerst nog naar de buitenkant om de bal aan te nemen om de 16 meter in te lopen. De linksbuiten in dit geval Schilder haalt Koenders nog bijna in.

Hier verdedigt hij door op Suarez, Suarez zoekt echter de diepte bij El Hamdaoui. Na zijn bal loopt hij direct door om aan te sluiten zodat El Hamdaoui de bal weer kwijt kan. Maar waar is Koenders gebleven?

Deze kansen moet je normaliter niet aan Suarez geven, gelukkig voor NAC was hij niet scherp voor de goal anders had het minstens 6-0 geworden.

Hier krijgt Suarez vanuit een uitgooi een kans om vanaf de 16 meter uit te halen. Deze kansen moet je niet aan Suarez geven want 1 van de 2 schiet hij op doel en 1 van de 5 vliegt erin. Een back moet altijd eerst de binnenkant afdekken, als de buitenspeler buitenom gaat is hij een stuk minder gevaarlijk.

Nu volgen de twee laatste momenten van Koenders, daarna hou ik er over op want dit gaat mij te ver. Koenders heeft regelmatig laten zien zijn mannetje te staan maar toen AZ hem haalde werd hij overgewaardeerd.

Hier durft Koenders door te verdedigen op Suarez wat hij kort genoeg doet zodat Suarez alleen maar kan kaatsen.

Wat gebeurt er vervolgens:

Hij loopt weer een aantal meter achter Suarez aan. Zoveel slechte momenten geeft toch wel echt aan dat je flink tekort komt in deze wedstrijd. Dat hij de rust nog overleeft heeft misschien had De Mos hem al na 5 minuten eruit gehaald. Hij loop constant achter de feiten aan en dat komt niet alleen omdat hij tegenover Suarez staat.

Be Sociable, Share!

    Leave a Reply

    You must be logged in to post a comment.