Voorbeschouwing Nederland – Moldavie

vrijdag, oktober 8, 2010 @ 02:10 PM
posted by VoetbalAnalyses

Het Nederlands Elftal zal het vanavond opnemen tegen Moldavie. Nederlanders denken van te voren dat dit ‘kat in het bakkie’ is, maar de bal is rond.

Verwachte opstelling Oranje 4-2-3-1: Stekelenburg: Van der Wiel, Heitinga, Mathijsen, Emanuelson: Van Bommel, Van der Vaart, Kuijt, Sneijder, Affelay: Huntelaar.

Vooraf: In deze wedstrijden heeft Nederland altijd 70% balbezit. De tegenstander zakt in en vangt Nederland op eigen helft op. Van essentieel belang is het dan dat er creativiteit in het spel is en dat er van alle ruimte gebruik gemaakt wordt.

Creativiteit: Met de opstelling van vanavond is er aan creativiteit gewonnen in vergelijking met het WK en de andere kwalificatieduels. Van der Vaart staat op de positie van De Jong en kan de opbouw gaan verzorgen samen met Van Bommel. Nog een positieve verandering voor deze wedstrijden is Emanuelson aan de linkerkant. We hebben in de afgelopen wedstrijden toch kunnen constateren dan Pieters en Anita opbouwend zwak zijn. Emanuelson is verdedigend stukken minder dan beide maar kan aanvallend toch zeker zijn steentje bijdragen en zal vandaag meerdere malen de achterlijn halen. In het internationale voetbal wordt een linksback verdedigend nog maar weinig getest. Het gaat er vaak over wat hij aanvallend kan brengen. In Nederland is men echter gewend om tegen een 4-3-3 systeem te spelen maar internationaal wordt hier bijna niet in gevoetbald waardoor de linksback geen rechtsbuiten tegen over zich heeft. Wat hebben we dan aan Anita en Pieters op de linksback positie?

Er moet vanavond van alle beschikbare ruimte op het veld gebruik gemaakt worden. Vaak tegen dit soort tegenstanders wordt er aan trechter voetbal gedaan. Iedereen die aan de zijkant geposteerd staat trekt naar binnen of de bal wordt steeds in het centrum gehouden. Essentieel in deze wedstrijden is om het spel snel van links naar rechts te kunnen verleggen zodat een tegenstander steeds van links naar rechts moet organiseren. Bij spel alleen door het midden staan zij al georganiseerd en zal het een moeilijk doorkomen worden.

Vanavond zal Kuijt en Affelay dus het spel breed moeten houden behalve wanneer hun backs Van der Wiel en Emanuelson over ze heen gaan. Beide spelers zijn echter niet echte buitenspelers waardoor dat nog wel eens lastig gaat worden maar het hopen is dat zij zich opofferen voor het team. Zij zullen namelijk op deze posities niet het beste uit zichzelf kunnen halen.

Nederland zal ontzettend scherp spelen na de lastige winstpartij tegen Finland. Ik denk aan een winstpartij van 4-0.

Niek Neuvel

Be Sociable, Share!

    Leave a Reply

    You must be logged in to post a comment.