Het ideale systeem van Cruijff voor zijn Ajax

vrijdag, oktober 8, 2010 @ 02:10 PM
posted by VoetbalAnalyses

Volgens Cruijff hoort Ajax nog steeds 4-3-3 te spelen maar de succesvolle teams van tegenwoordig gebruiken dit systeem niet meer? Waarom moet Ajax het dan wel gebruiken?

Ajax heeft op dit moment een selectie met goede voetballers van voor tot achter. Vrijwel allemaal zullen over een aantal jaar in het buitenland(lees: op hoger niveau) voetballen, ik noem Suarez, Vertonhgen, Alderweireld, De Jong, Van der Wiel en Stekelenburg. Hier is de kritiek van Cruijff waarschijnlijk op gebaseerd. Met zoveel goede voetballers in één elftal zo voorspelbaar voetballen. Iedere tegenstander van Ajax weet wat hij kan verwachten. Namelijk alle ballen gaan naar El Hamdaoui en Suarez en die mogen het uit zoeken. Het gebeurt een enkele keer dat een andere speler er bij wordt betrokken maar dan ook alleen omdat hij vrij staat.

Cruijff ziet Ajax echter graag vanuit achteruit opbouwen en dan met geduld de middenvelders erbij betrekken, wanneer de bal op het middenveld is schuift er één centrale verdediger door naar het middenveld. Wanneer de spits van de tegenstander niet met deze verdediger meegaat ontstaat er een overtal situatie op het middenveld. De centrale vrije verdediger van de tegenstander zou uit moeten stappen om een tegenstander op het middenveld op te pakken. Gevolg is dat al je aanvallers 1 op 1 staan en die dus kunnen profiteren van de ruimte die er ontstaat.

Maar het systeem van Cruijff is dat nog steeds van deze tijd? Er is geen elftal in de Champions League die op deze manier speelt. Maar komt dat omdat het voetbal tactisch beter is geworden of dat het positiespel minder is geworden? Stel, Alderweireld heeft de bal en spits staat nog bij Vertonghen, de linksvoor van de tegenstander valt Alderweireld aan. Hij zou dan via De Zeeuw of Enoh de bal bij de vrije Van der Wiel moeten kunnen krijgen? Deze situatie gebeurt in deze tijd niet meer omdat de linksvoor van de tegenstander kiest voor Van der Wiel te dekken. Waarom schuift Alderweireld dan niet door het middenveld op?

De verandering in het spel tussen de tijd van 1995 en 2010 is het risicomanagement. Stel dat Alderweireld doorschuift het middenveld op. Dan staan aan de ene kant van de bal 7 aanvallers van Ajax en 7 verdedigers van de tegenstander(keepers buiten beschouwing). Aan de andere kant van de bal staan 3 verdedigers van Ajax en 3 aanvallers van de tegenstander. 7 tegen 7 is moeilijker uit te spelen dan 3 tegen 3 dus is de tegenstander met deze tactiek hier in het voordeel. Al moet je wel in je hoofd houden dat Ajax op dat moment in balbezit is en er wordt pas 3 tegen 3 gespeeld wanneer de tegenstander de bal weet te veroveren en snel en goed kunnen omschakelen. In dat laatste is het voetbal de afgelopen 15 jaar erg veranderd en is de 4-3-3 tactiek niet meer rendabel.

Be Sociable, Share!

  One Response to “Het ideale systeem van Cruijff voor zijn Ajax”

  1. Stephan schreef:

   Barcelona speelt al jaren zo met heel veel succes, dus waarom kan het niet? FC Twente speelt ook gewoon verzorgd (misschien niet perfect) voetbal met 4-3-3 in de Eredivisie. Een centrale verdediger wordt regelmatig gebruikt voor doorschuiven bij de opbouw. Ajax kan prima 4-3-3 spelen, zeker in de Eredivisie. Maar daar heb je wel een trainer voor nodig die dat wil en kan overbrengen en spelers met goede technische vaardigheden (passeren/passen) en overzicht. Dat ontbreekt bij Ajax op het moment.


  Leave a Reply

  You must be logged in to post a comment.