Frank de Boer: Balverlies

woensdag, oktober 6, 2010 @ 06:10 AM
posted by VoetbalAnalyses

Voetbaltrainer Frank de Boer geeft jullie op Voetbal.nl voetballes. Deze keer praat hij over de ‘druk zetten’. “Oranje is daar nadrukkelijk mee bezig.”

“Omschakeling bij balverlies is in het hedendaagse voetbal heel erg belangrijk. Zeker binnen het internationale voetbal wordt daarop gefocust. Ook Oranje is daar nadrukkelijk mee bezig. Als je beelden van het Nederlands elftal terugziet bij balverlies, dan zet de dichtstbijzijnde speler gelijk druk. Direct erop, dan heeft de tegenstander geen tijd om het spel te overzien of een gevaarlijke counter in te zetten. De counter moet gelijk voorkomen worden. Soms zie je meteen al drie man om de tegenstander die balbezit heeft staan. De tegenstander is dan zo verrast dat hij de bal verliest.”

Counter

“Bij de meeste teams is de omschakeling erg goed geworden de laatste jaren. Vroeger kon je echt profiteren van het gebrek aan een snelle omschakeling. Tegenwoordig kun je gevaar stichten als je een counter creëert op de counter van de tegenstander. Met andere woorden: krijg je een counter tegen je, verover de bal terug om meteen zelf te counteren. Omdat je de bal onderschept van het team dat denkt nu in het voordeel te zijn, desoriënteer je ze volledig. Je kunt daarop trainen door de tegenstander goed te dekken, druk te zetten en de diepte te zoeken. Middenvelders en verdedigers hebben de grootste taak om counters te voorkomen. Specifieke trainingsoefeningen van je coach zijn dan ook erg belangrijk.”

Bron: Voetbal.nl

Be Sociable, Share!

    Leave a Reply

    You must be logged in to post a comment.