Frank de Boer: Corners verdedigen

donderdag, september 30, 2010 @ 08:09 PM
posted by VoetbalAnalyses

Voetbaltrainer Frank de Boer geeft de bezoekers van Voetbal.nl elke twee weken voetballes. Deze keer praat hij over ‘corners’.

Opstelling
‘Een verdediger die alleen op de tegenstander let, begrijpt het niet helemaal. De scheidsrechter houdt alles in de gaten en een penalty is tegenwoordig zo gegeven. De essentie van de juiste verdediging is om ‘open’ te staan. Kijk naar je tegenstander en voel een beetje met je hand of hij een beweging gaat maken. Maar niet vasthouden, dat is echt uit ten boze. Het beste is om open en zijwaarts te staan, zodat je én de bal én je tegenstander ziet.

De kunst van het verdedigen bij een corner is om te anticiperen en niet te reageren. Met een lange tegenstander betekent dat eerder springen om de bal te onderscheppen of een heel klein zetje geven. Je moet voelen wat er gaat gebeuren, dan heb je de situatie volledig in eigen hand. Sommige jongens blijven in zone staan (bij de eerste paal) en dan zien ze niet wat er achter zich gebeurt. Sta open om de situatie te overzien. Zo kun je naar links en rechts uitwijken.’

Koppen
‘Koppen is heel erg belangrijk, maar het is echt dramatisch gesteld met het hedendaagse koppen. Misschien vinden jongeren het niet leuk omdat het pijn doet, maar de kwaliteit van het koppen is ronduit slecht. Koppen moet iets van jezelf zijn en dat kun je alleen leren door te oefenen. Ga met een bal tegen een muur koppen en zo kun je het elke dag een stukje beter. Jongeren zitten veel liever achter de computer in plaats van lekker buiten te voetballen.’

Paspoort
Frank de Boer (39) is jeugdtrainer bij Ajax A1. Ook is hij assistent-bondscoach van Bert van Marwijk bij het Nederlands elftal. Hij is één van beste Nederlandse verdedigers ooit. Werd geboren in Hoorn, op 15 mei 1970. Won met Ajax de Champions League, UEFA Cup en Wereldcup. Ook werd hij 5 keer kampioen van Nederland en stond hij met Oranje 4 keer in een halve finale van een EK en WK. Speelde 112 interlands en was daarmee een tijdlang recordinternational.

Bron: Voetbal.nl

Be Sociable, Share!

    Leave a Reply

    You must be logged in to post a comment.