Wedstrijdanalyse: Feyenoord – Ajax

maandag, september 20, 2010 @ 07:09 PM
posted by VoetbalAnalyses

Ajax heeft weer weten te winnen in De Kuip. Gelukkig voor Feyenoord deed Ajax dat niet met grote cijfers wat wel zo had kunnen zijn.

Tactieken Feyenoord – Ajax:

In de 1e helft wist Feyenoord het achterin redelijk dicht te houden. Maar toen Vlaar eruit ging was het verzet van Feyenoord over dan zie je toch echt dat Bahia en De Vrij tekort komen voor een topclub op dit moment. De Vrij kan er natuurlijk altijd nog naar toe groeien. Ajax was op zoek naar de momenten van Suarez en El Hamdaoui en die kwamen de 2e helft. Feyenoord moest natuurlijk iets meer naar voren voetballen maar er had toch beter verdedigt moeten worden.

Wat wij in de voorbeschouwing al benadrukte, als er gevaar moest komen bij Feyenoord zou het van De Cler moeten komen. Die deed dat redelijk maar zijn ploeggenoten in de aanval maakte te weinig gebruik van hem. Hier werd hij in een counter eindelijk betrokken en dat leverde ook een doelpunt op. Helaas werd deze afgekeurd want dan het een hele mooie wedstrijd kunnen worden.

Dit moment is precies waarom Feyenoord iedere keer verliest. Even een moment van onoplettendheid, iets mindere concentratie en de bal komt uit een vrije trap en zou achter gaan of een zeer moeilijke aanname van El Hamdaoui. De Vrij weet het echter niet zeker en werkt hem zo weg dat de bal precies voor De Jong zijn voeten komt. Hij had dus eigenlijk voor dat de trap genomen werd al een stapje naar links moeten doen want hij en De Cler dekken allebei niemand.

Hier geeft De Vrij El Hamdaoui te veel ruimte. Hij had er veel dichter op moeten staan maar dat zou ook communicatie kunnen zijn met Bahia. Nu stapt De Vrij te laat, nemen Bahia en De Vrij van elkaar over als de spitsen kruisen? Het is onduidelijk want al was Suarez zelf gegaan zou hij ook grote kans gaan want El Hamdaoui maakte daar ook ruimte. Die verdediging van Feyenoord heeft geen van de twee.

De Cler heeft ontzettend veel meters afgelegd tegen Ajax. Hij probeerde zijn centrale verdediging te assisteren maar ook de aanval te assisteren. Alleen aanvallend kwam er te weinig uit. Zo ook dit moment, De Cler komt op en de linksbuiten positie werd even waargenomen door Luigi Bruins. Maar moet je kijken hoe dichtbij en stil Bruins staat. Er is genoeg ruimte op een loopactie te maken. Nu moet De Cler hem er weer uithalen en Bruins inspelen en gaan ze weer verder bouwen terwijl ze het positiespel nog niet helemaal onder de knie hebben.

Hier de verdediging van Feyenoord in beel wanneer De Jong opkomt. Leerdam besluit uit te stappen maar door dat hij niet tussen Suarez en De Jong in staat kan De Jong makkelijk Suarez aanspelen. Vervolgens moet de Vrij helemaal Suarez doordekken, die schiet meteen een boogballetje vanaf de 16. Gelukkig voor Feyenoord schiet hij binnenkant paal. Feyenoord had De Jong beter tot 20m kunnen nadereen en dan had De Vrij De Jong op kunnen pakken en De Cler El Hamdaoui.

Later is het El Hamdaoui en Suarez tegen Bahia, De Cler en De Vrij. De Vrij stapt weer te laat en El Hamdaoui legt hem in het netje, wedstrijd beslist.

Hier weer een overtal van Feyenoord op de linkerkant omdat niemand van Ajax De Cler verdedigd. Alderweireld wil vrij blijven en staat er ook wel bij maar pakt niemand op. De Cler kan dan weer doorkomen en uiteindelijk wordt het een corner waar Bahia raak uit kopt. Daarna komt Ajax nog wel even onder druk maar het blijft 1-2 voor Ajax.

Be Sociable, Share!

    Leave a Reply

    You must be logged in to post a comment.