Voorbeschouwing: Feyenoord – Ajax

zondag, september 19, 2010 @ 08:09 AM
posted by VoetbalAnalyses

Vanmiddag om 12.30 gaat het gebeuren, Feyenoord ontvangt Ajax in de Kuip. Ajax moet opkrabbelen na het machtsvertoon van Real Madrid, Feyenoord moet opkrabbelen van het verlies tegen NAC.

Verwachte opstelling Feyenoord: Van Dijk: De Vrij, Vlaar, Bahia, De Cler: El Ahmadi, Fer, Wijnaldum: Schaken, Smolow en Cissé.

Verwachte opstelling Ajax: Stekelenburg: Van der Wiel, Alderweireld, Vertonghen, Anita: Enoh, Lindgren, De Jong: Suarez, El Hamdaoui en Sulejmani.

Tactieken uitgetekend:

Beide spelen eigenlijk in hetzelfde 4-3-3. Ajax heeft echter meer kwaliteit voorin en dat is precies wat het verschil is tussen Ajax en Feyenoord. Mario Been zal iets moeten bedenken waar hij Ajax mee kan verrassen.

Zoals je in de waarschijnlijke tactieken ziet zal er veel worden opgebouwd over Feyenoords linkerkant en Ajax’s rechterkant. Van der Wiel staat tegenover Cissé die wel eens naar binnentrekt en De Cler tegen Suarez die altijd naar binnentrekt. Feyenoord zou daar van kunnen profiteren door De Cler steeds aan te spelen in balbezit. Hij heeft het vermogen om in balbezit de opbouw te verzorgen. Echter wanneer De Cler opkomt betekent het dat Feyenoord achterin 1 op 1 staat en met Bahia achterin is dat niet verstandig. El Ahmadi en Fer zullen moeten blijven controleren. Dus wanneer Lindgren uitschuift op de opkomende De Cler moet Fer onder De Cler aanspeelbaar zijn zodat hij verder de opbouw kan verzorgen.

Feyenoord zal Ajax op laten bouwen tot 10 meter voor de middenlijn en daar zal Alderweireld of Vertonghen opgevangen moeten worden. Belangrijk is dan dat je twee vleugelaanvallers iets naar binnenkomen zodat niet één van de centrale verdedigers naar het middenveld kan doorschuiven. Daar moet Feyenoord goed opletten stel voor dat Anita wel door komt op de linkerkant dan moet De Vrij of El Ahmadi uitstappen en zal een centrale verdediger door moeten stappen op De Jong. De Cler moet dan echter Suarez oppakken. Daar zal de belangrijkste communicatie lijnen van Feyenoord verdedigend moeten liggen. De Cler zal constant vrij zijn dus moet hij horizontale rugdekking moeten geven aan zijn centrale verdedigers.

Horizontale rugdekking:

Dit zou van te voren besproken moeten zijn, aangezien Feyenoord centraal 1 op 1 staat zal El Ahmadi De Jong over moeten volgen. De kansen van Feyenoord aanvallend zijn counteren en dan vooral over Schaken. Ik ben niet echt fan van Schaken maar tegen Ajax kan je zijn type (een echte rechtsbuiten) goed gebruiken. Anita is verdedigend namelijk nog altijd zwak vooral als er ruimte achter hem ligt. Schaken zou hier gebruik van moeten maken en dan moet er aansluiting zijn van Cissé, Smolov en Wijnaldum. Schaken kan bereikt worden door de crosspass van De Cler of de opbouw over rechts met De Vrij.

Ajax is toch de favoriet deze wedstrijd omdat zij alle vorige ontmoetingen makkelijk hebben gewonnen. Al eindigde het vorig jaar nog een keer gelijk. Maar omdat beide dezelfde tactieken hanteren wordt het vaak beslist op individuele kwaliteit en dat is er bij Ajax meer dan bij Feyenoord.

Be Sociable, Share!

    Leave a Reply

    You must be logged in to post a comment.