De Graafschap wint van Heerenveen op de Vijverberg

zaterdag, september 18, 2010 @ 08:09 AM
posted by VoetbalAnalyses

SC Heerenveen individueel beter maar als collectief minder dan de Graafschap. De Graafschap weet dat en bespeelt daarmee de tegenstander en dwingt een winstpartij af.

De Graafschap zette Heerenveen de eerste 10 minuten flink onder druk. De druk kwam voornamelijk uit lange ballen die Heerenveen beantwoordde met lange ballen. Terwijl bij Heerenveen er alle ruimte was om op te bouwen. Want Heerenveen is niet het team om lange ballen te spelen, alle lange ballen richting Dost werden doorgekopt maar daar liep/stond dan niemand. Na 10 minuten besloot De Graafschap wat rustiger aan te gaan doen want druk vooruit 90 minuten is niet uit te houden. Omdat de Graafschap begon te voetballen begon Heerenveen ook te voetballen. Nu zag je dan ook het verschil individueel tussen de Graafschap en Heerenveen.

De 2e helft begint Heerenveen met lange ballen spelen zonder dat De Graafschap hen onder druk zet. In de 2e helft kon het dan ook alle kanten opgaan want het individu was niet meer belangrijk. Het werd een wedstrijd die ging om het collectief. De Graafschap werd daardoor beter en de 3-2 kwam eerder van hen dan van de Graafschap.

De Analyse:

De Graafschap speelt geen positiespel, het is hopen dat de bal goed komt. Hier krijgt Bargas alle ruimte voor een schot, die wordt geblokt en komt vervolgens bij Hersi die schiet ook weer en dan komt de bal bij goed geluk bij Poepon die naast schiet. Het is niet mooi, maar blijkt wel effectief te zijn. Want vooral als die aanvallers van De Graafschap voor zichzelf de ruimtes klein maken moet je aggresief verdedigen want in kleine ruimtes is het moeilijk om goed rond te passen of ruimte te maken om te schieten.

1-0 voor Heerenveen, Assaidi speelt zijn tegenstander uit aan de zijkant. Wormgoor moet uitstappen om Assaidi op te vangen anders gaat hij schieten. Maar laat daardoor zijn man los (Grindheim). Saeijs loopt echter steeds verder achteruit en loopt op het moment van aanspelen van Saeijs in het 5 meter gebied zonder man. Grindheim heeft daardoor alle vrijheid om te draaien en de bal in de goal te leggen.

De Graafschap komt op 1-1 omdat Buijs goed doordekt op de hele zwakke Elyounoussi. Omdat Nalbantoglu daar ook nog staat mag hij aanleggen vanaf de 16 en uithalen. Het zijn de twee backs die met hun aanvallende kracht de goal maken. De balans blijft goed bij De Graafschap omdat Meijer en Jungschlager achterin blijven hangen.

Dit moment valt de 2-1 voor De Graafschap. De rechtsbuiten en linksbuiten van Heerenveen houden het niet vol om constant achter de backs van De Graafschap aan te gaan. Dit komt ook door dat de posities in de aanval en het middenveld bij Heerenveen niet worden overgenomen als je op een andere plek uitkomt. Maar ook door dat ze nutteloos jagen en dan met name Grindheim. Nu komt Buijs op en is Assaidi al voorbij, hij kan door een middenvelder opgevangen worden die achter Assaidi hoort te staan maar Grindheim is er niet omdat hij doorgejaagd heeft op de centrumspelers. Dan zou Djuricic het daar toch moeten overnemen of nemen ze dat niet door met elkaar? Nu komt De Graafschap 5 tegen 5 te staan maar Vayrynen moet ook nog een tegenstander zoeken. Hersi staat helemaal vrij, uiteindelijk komt hij bij Poepon en die mag 2x uithalen.

Balverlies van De Graafschap op de rechtsbuiten positie waardoor El Akchaoui met de bal opkomt. Dit is het moment na balverlies, er staan bij De Graafschap nog 6 man onder de bal. Dat betekent dat de balans op dat moment erg goed is. Door een goede loopactie van Assaidi, geen communicatie in het centrum, linksback kan hij doorlopen en 2-2 maken.

Vervolgens maakt Poepon er ook nog 3-2 van uit een corner. Geheel verdient door de manier van spelen en tegenstander beinvloeden.

Spelers om in de gaten te houden:
Assaidi, passeert heel makkelijk mannetjes en doet me denken aan mannetjesbinder Suarez. Nu nog doelgericht worden dan kan het een hele goede worden, opvolger Elia bij Hamburger SV?

Janmaat aanvallend erg sterk, weet de ruimte voor zich te vinden en combineert ook goed. Verdedigend moet het nog wat aggresiever maar zo is Van der Wiel ook begonnen. Goede opvolger van Van der Wiel bij Ajax in de zomer?

Geen enkele speler is eigenlijk bij De Graafschap opgevallen in de zin dat deze spelers een stapje hoger kunnen. Komt ook door de manier van voetballen.

Zwakste spelers:
Elyounoussi, geen bal goed geraakt tot een complete pass in de 45e minuut.
Jong-a-Pin, opbouwend matig en Poepon scoorde 2x als zijn directe tegenstander. Heeft nog niet het niveau wat hij zou moeten brengen bij Heerenveen.

Be Sociable, Share!

    Leave a Reply

    You must be logged in to post a comment.