Ajax komt tactisch en individueel tekort

vrijdag, september 17, 2010 @ 09:09 AM
posted by VoetbalAnalyses

Ajax heeft woensdagavond de wedstrijd in de Champions League tegen Real Madrid met 2-0 verloren. Ze hadden geluk dat het bij 2 tegendoelpunten bleef en niet 5 of meer. Ajax is weinig op de helft van Real Madrid geweest.

Mourinho is bezig om met Real Madrid een tactiekverandering te doorgaan. Na de wedstrijd tegen Ajax is het duidelijk dat hij in een 4-3-3 opstelling wil spelen met volle druk naar voren. Daardoor kwam Ajax niet in zijn eigen spel (balbezit spelen). Duels werden verloren aan Ajax kant en individueel doen ze al sowieso onder voor Real Madrid. De veldbezetting:

Marcelo was constant vrij omdat Jol geen rechtsbuiten opstelde. Hij posteerde Sulejmani aan de linkerkant en Emanuelson op het middenveld. Ajax dacht te verdedigend. Bij de opbouw was de enige speler die vrij kon staan Siem de Jong. Maar omdat hij tussen de linies loopt is hij niet constant aanspeelbaar. Zo kon Ajax de bal niet in balbezit houden en kwam het daardoor niet van eigen helft af. Real Madrid bleef constant kansen creeren en als ze scherp waren geweest had het 6 a 7-0 kunnen worden.

Vooral het onder druk zetten van de verdediging van Ajax was een goed gekozen tactiek van Mourinho. Van de aanvallers van Ajax hadden ze toch weinig te vrezen. En wanneer je de linies kort houdt zoals Real Madrid deed is het lastig om er door middel van korte passing er doorheen te komen.

Hier een aantal momenten waar de gekozen tactieken duidelijker in beeld komen:

Moet je zien hoeveel ruimte Ajax geeft. Let op Marcelo die over rechtermiddenvelder De Zeeuw heen gaat. De Zeeuw heeft twee keuzes of hij sluit Ronaldo in of hij loopt met Marcelo mee. Wanneer Ronaldo zijn spits in passt of Marcelo staat het overal één op één. Real Madrid heeft genoeg kwaliteit om van die ruimtes gebruik te maken.

Moet je kijken hoe Ajax verdedigt. Het centrum met Van der Wiel staan goed, die dekken allemaal een mannetje. Anita’s tegenstander is Di Maria. Die komt naar binnen maar Anita blijft de zijkant afdekken waardoor Maria kan oprukken tot de 16 meter. Enoh wacht rustig af wat leidt tot een schot en zoveel ruimte moet je op internationaal niveau niet geven want dan weet je dat er een poeier wordt afgevuurd. Die 3 spelers van Madrid wachten op de rebound en krijgen die ook. Let trouwens op wat De Jong, De Zeeuw en De Jong verdedigen, elkaar?

Het middenveld werd totaal overlopen, De Zeeuw die al na 10 minuten een gele kaart te pakken had voor een overtreding bij de middenlijn. Helemaal niet nodig, constant hadden ze een man meer op het middenveld maar konden. Emanuelson, De Zeeuw, Enoh en De Jong tegen Ozil, Khedira en Xabi Alonso. Maar het lukte ze niet om de bal in bezit te houden en rond te laten gaan.

Be Sociable, Share!

    Leave a Reply

    You must be logged in to post a comment.