Verdediging van Ajax staat nog niet

zondag, augustus 15, 2010 @ 10:08 AM
posted by VoetbalAnalyses

De verdediging van Ajax heeft het lastig dit seizoen, het kreeg in 4 wedstrijden al 8 tegendoelpunten, een gemiddelde van 2 per wedstrijd. Lees hier de analyse waar het achterin bij Ajax misgaat.

Ajax speelt eigenlijk alle wedstrijden met dezelfde verdediging en diezelfde verdediging kreeg vorig jaar maar 21 doelpunten tegen in 34 wedstrijden. Met Van der Wiel als rechtsback, in het centrum met Alderweireld en Vertonghen en op links Anita. Voor de verdediging zijn twee verdedigende middenvelders geposeerd, vorig jaar was dat Enoh, nu wijzigt dat regelmatig.

1e doelpunt Vitesse daar staat Ajax 1 tegen 1 achterin maar Alderweireld lijkt daar niet van op de hoogte te zijn. Bonevacia moet zijn tegenstander loslaten omdat er anders een middenvelder op de 16 vrijkomt. Vertonghen en Anita moeten kiezen tussen 2 tegenstanders. Alderweireld en Bonevacia moeten met elkaar communiceren dat Alderweireld een man op moet pakken.

2e doelpunt Vitesse is een vergelijkbare situatie als met het 1e doelpunt van Vitesse. De Zeeuw laat een man uit zijn rug lopen en heeft de mogelijkheid om tegen Van der Wiel te zeggen dat hij hem moet overnemen. Blijkbaar geen goede communicatie want Van Ginkel (Vitesse) komt aan de bal en scoort. Als De Zeeuw de opvolger van Van Bommel moet worden dan zijn de Van Bommel momentjes nog niet uit het Nederlands Elftal.

Dit werd dan geen doelpunt maar let op Vertonghen, Alderweireld en Van der Wiel, ze staan gewoon te kijken hoe Pluim ruimte maakt om te schieten. Ze dekken alle drie de zone af terwijl Pluim ruimte krijg om te schieten. De witte lijnen geeft aan wat ze hadden moeten doen. De rode lijnen wat ze daadwerkelijk deden. Als je zoveel ruimte weggeeft in de 16 dan vraag je om tegendoelpunten.

In dit moment weer een middenvelder die vrij de 16 inkomt. Anita moet knijpen en moet een man in het centrum overnemen. Dit omdat Alderweireld zonder tegenstander staat aan het van de 5 meter. Geen verdedigende middenvelder die ook maar in de buurt loopt bij de verdediging. De Zeeuw had die positie tegen FC Groningen maar laat net als Van Bommel zijn man wel eens uit de rug lopen.

Martin Jol gaf het gebrek aan lengte als zwakte tegen FC Groningen, dit beeld bij het 1e doelpunt geeft echter heel iets anders aan. Ajax is al bezig om positie te kiezen wanneer het in balbezit komt. Ik zie 5 aanvallers van Groningen rond de 5 meter en 3 verdedigers van Ajax. Matavz staat zo gepositioneerd dat hij van 10 meter kan inschieten. Zie Anita die het lijkt wel alvast breed loopt om ingespeeld te gaan worden in balbezit. Als je de samenvatting nog gaat kijken moet je zien wat er gebeurt na de afgeslagen corner. Drie ajacieden sprinten naar voren zonder dat er uitzicht is op balbezit. Dat betekent dus dat er 3 man vrij komt te staan.

Het 2e doelpunt viel wel uit een corner en dat was dan wel het gebrek aan lengte maar toch daarvoor wist Ajax ook al vele corners goed te verdedigen. Ajax zal tegen Dinamo Kiev moeten zorgen dat er genoeg communicatie is in de verdediging en dat er afspraken nagekomen worden want anders zullen Shevchenko en Milevsky hard toeslaan.

Be Sociable, Share!

    Leave a Reply

    You must be logged in to post a comment.