Tactische analyse: FC Utrecht

zaterdag, juli 31, 2010 @ 11:07 AM
posted by VoetbalAnalyses

FC Utrecht speelt in een 4-4-2 opstelling en wacht op een moment van Mertens of een fout van de tegenstander.
Lees hier de manier van spelen van FC Utrecht en de tactische zwaktepunten.

FC Utrecht zal volgend jaar weer hetzelfde tactische plan aanhouden, zie hieronder.

Topclubs zullen moeite blijven houden met de speelwijze van FC Utrecht omdat ze overal 1 op 1 zullen moeten gaan spelen. FC Utrecht is niet bang en durft vooruit te voetballen en heeft met Mertens en Asare loopvermogen die de nodige gaatjes kunnen dichten. Want op het middenveld speel je met deze tactische samenstelling 3 tegen 2 en zal Mertens of Asare naar binnen moeten trekken. De opstelling is er opgericht dat de backs van de tegenstanders moeten opbouwen en dat is geen verkeerde tactiek omdat backs de langste weg naar het doel moeten maken.

Tegen kleinere tegenstanders moet FC Utrecht zelf het spel gaan maken en met deze tactische opstelling is er weinig verrassing. Clubs offeren een mannetje op aan Mertens en zullen voor rugdekking zorgen zodat ze niet 1 op 1 hoeven te spelen achterin. Het zal dan vaak van de backs moeten komen die de ruimte krijgen om op te komen. Zo speelde Lensky vorig jaar een goed seizoen op de linksback positie maar die zal volgend jaar waarschijnlijk als middenvelder spelen.

FC Utrecht probeert veel vooruit te verdedigen en daar is het van belang dat je op één lijn speelt. Als de tegenstander veel beweegt is het lastig om op één lijn te spelen omdat dan ook vaak middenvelders er overheen komen. Hier zie je het moment dat de spitsen van FC Luzern zijn uitgeweken naar de zijkanten en in de diepte vragen. Het zou in dit moment ook kunnen dat er een middenvelder opkomt over de as.

In dit moment zou de tegenstander zo snel mogelijk de linksmidden in spelen. Dan kan die snelheid maken om de 1 tegen actie tegen Cornelisse op te zoeken. Omdat FC Luzern ook 4-4-2 speelde moet Cornelisse voor rugdekking zorgen in het centrum. Wanneer je snel de buitenkanten zoekt dan hebben de middenvelder te weinig tijd om nog rugdekking te geven.

Tactische wijziging tegen kleinere clubs:

In dit moment zie je dat Mulenga uitwijkt naar de linkerkant en Van Wolfswinkel aan de rechterkant breed houdt. Het gebeurt vrijwel niet dat ze zich zo bewegen ten opzichte van elkaar. Normaal staat er altijd eentje centraal, nu niet en Mertens kan van de ruimte in centrum gebruik maken. Tegen kleinere clubs zou ik er dan ook een spits vanaf halen en 4-3-3/4-2-3-1 gaan spelen met Mertens op de nr. 10 positie. Hij heeft dan nog meer vrijheid en ruimte om tegenstanders op te zoeken. Echter na de verkoop van George aan NEC beschikt FC Utrecht niet meer over echte buitenspelers. Dus deze mogelijkheid heeft Du Chatinier niet meer.

FC Utrecht heeft ook nog één grote kracht, het instuderen van standaardsituaties. Met vrije trappen en corners zetten de spelers altijd een blokkade waardoor een speler vrij komt. Mertens weet die speler altijd te vinden en zo scoorde Keller vorig jaar een aantal keer. Er zijn niet veel clubs die het zo goed instuderen als FC Utrecht en de standaardsituaties worden toch steeds belangrijker in het moderne voetbal.

Be Sociable, Share!

    One Response to “Tactische analyse: FC Utrecht”

    1. […] Lees de tactische analyse: Tactische Analyse: FC Utrecht […]


    Leave a Reply

    You must be logged in to post a comment.