Messi en Argentinie gaat het nog opbloeien?

zaterdag, april 17, 2010 @ 08:04 AM
posted by VoetbalAnalyses

Maradona denkt zijn basisopstelling voor het WK te weten. Het zijn dezelfde 11 spelers die tegen Duitsland ook begonnen.
Romero: Otamendi, Samuel, Demichelis, Heinze: Mascherano, Veron, Guttierez: Messi, Higuain, Di Maria. Over de hele wereld is er echter maar één vraag: gaat Messi schitteren voor Argentinie?

Simon Kuper heeft het volgende artikel daar over geschreven: Messi & Maradona
Hij haalt aan dat wereldkampioenen altijd de beste spelers van de wereld hebben. Omdat de organisatie bij ieder land verdedigend zo goed is, is er een genie nodig om daar door heen te komen. Dat vindt ik toch wel snel geconcludeerd want zijn dan Robinho, Ronaldo, Robben en Ribery dan geen genieën?

De wereldkampioen zal altijd een goed elftal moeten hebben met een hoge teamspirit. In 2006 was Fabio Grosso de beste speler van het WK. Hij besliste als linksback wedstrijden en nu heeft hij geen basisplek bij Juventus. Wie is in vorm en heeft de beste organisatie verdedigend en aanvallend. Want als je linksback bij iedere aanval mee naar voren gaat dan moet wel iemand die positie over nemen.

Om op Messi terug te komen, wat speelt Argentinie nou voor systeem? Met 2 spitsen of met 3 spitsen? Het is onduidelijk omdat Guttierez als rechtshalf het veld breed houdt en Messi ook. Messi komt dan wel eens een beetje naar binnen maar zwerft niet over het hele veld bij Barcelona. Als je bondscoach ben van de tegenstander van Argentinie hou dan de tactiek aan van Uruguay. Iedere bal die Messi ontving stond er direct 4 man om hem heen en kon hij alleen maar kaatsen of achter uit spelen.

Hoe kan zo snel 4 man om Messi heen staan? Uruguay speelde 4-4-2 met een ruit op het middenveld. Als Messi werd ingespeeld kreeg hij de linksback, een centrale verdediger, de verdedigende middenvelder en de linkshalf dichtbij zich. Wie heeft hij tegenover zich bij Barcelona als hij de bal aan zijkant ontvangt? Hij heeft alleen de linksback tegen over zich met rugdekking van een centrale verdediger. Xavi, Iniesta, Busquets en Alves houden de andere tegenstanders bezig. Bij Argentinie heb je die spelers niet, met alle respect voor Guttierez en Mascherano maar zullen zij ooit een assist geven of een goal maken?

Maar dit geldt dan alleen als hij aan de buitenkant de bal ontvangt, stel Messi mag gaan zwerven in het nationale elftal van Argentinie. Het baltempo van het Argentijnse team is zo laag en zo voorspelbaar dat Messi alles zelf moet creeren. Bij Barcelona beweegt iedereen door, hoe vaak zie je wel niet dat een speler op een andere positie uitkomt bij Barcelona? Neem Iniesta en Alves, bij Iniesta heb ik af en toe het gevoel dat hij linksbuiten staat maar dat komt omdat Henry naar binnen gaat. Bij Alves heb ik het wel eens het gevoel dat hij rechtsbuiten staat maar die ruimte is er omdat Messi zich van uit die positie het middenveld in laat zakken.

Bij Argentinie is die schwung er niet zoals het wel eens in voetbaltaal wordt genoemd. Alle ballen worden van achteruit bij Veron ingeleverd en die moet het verder uitzoeken. Het zegt al genoeg dat je met 4 centrale verdedigers achterin speelt. Geen opkomende backs en dan ook nog 2 verdedigende middenvelders. Argentinie gaat op de counter loeren en daar hebben ze met Messi, Di Maria en Higuain wel goede krachten voor. Maar zal een tegenstander vol op de aanval gaan tegen Argentinie? Nee, dus ruimte ontstaat er niet voor misschien wel de beste aanval voor het WK. Als favoriet krijg je geen ruimte om te counteren, ze zullen het spel zelf moeten maken en daar zet Maradona de verkeerde spelers voor in het veld.

Be Sociable, Share!

    Leave a Reply

    You must be logged in to post a comment.