Het probleem van Nederland: de back positie

zaterdag, april 17, 2010 @ 09:04 AM
posted by VoetbalAnalyses

Bert van Marwijk gaf in Voetbal International al aan dat hij twijfelt over de tweede linksback die hij zal selecteren bij het Nederlands Elftal. Maar naast de twijfel over de vervanger op de linksback positie zou ik ook twijfelen over de vervanger op de rechtsback positie.

Bert van Marwijk is in Voetbal International heel duidelijk, Giovanni van Bronckhorst is linksback nr. 1 en Van der Wiel is de rechtsback. Maar over diegene die Van der Wiel of Van Bronckhorst moet vervangen was hij minder duidelijk. Zo ging hij kritisch in op de situatie van Braafheid bij Celtic. Braafheid is bij Celtic namelijk buiten de selectie gevallen door de nieuwe trainer. Van Marwijk vindt dat een speler wel speelminuten moet maken om voor een plaats op het WK in aanmerking te komen.

Concurrenten van Braafheid voor de 2e positie als linksback zijn onder andere: Emanuelson, Drenthe en Pieters. Alle drie geen grote namen en alledrie specifieke kwaliteiten op de linksback positie. Zo zijn Emanuelson en Drenthe echt aanvallende backs en zullen ze verdedigend flink wat steekjes laten vallen. Pieters is echter een sobere verdediger en zal zich minder laten gelden in aanvallend opzicht.

Op de rechtsback positie heb je achter Van der Wiel mogelijkheden met Heitinga, Ooijer, Boulahrouz, Marcellis en Stam. Verder zijn er geen echte serieuze mogelijkheden voor Van Marwijk. Heitinga zal waarschijnlijk in de basis als centrale verdediger komen te staan om dan te gaan schuiven wanneer Van der Wiel geblesseerd is, is ook niet ideaal. Ooijer is buiten de boot gevallen bij PSV en het is nog twijfelachtig of hij nog zal worden opgeroepen door Van Marwijk. Boulahrouz speelt laatste tijd af en toe weer bij Stuttgart maar heeft ook een lange tijd gesukkeld met blessures en gebrek aan speeltijd. Dirk Marcellis en Ronnie Stam zijn misschien nog te onervaren om op een hoog podium te presteren.

Hoe moet Van Marwijk nou gaan kiezen? Moet hij het gebrek aan speeltijd meenemen in zijn keuze of moet hij gewoon voor kwaliteit kiezen? Maar wat voor type speler als vervanger wil van Marwijk mee naar het WK nemen? Giovanni van Bronckhorst en Gregory van der Wiel zijn allebei opkomende backs en zijn verdedigend iets minder sterk. Zou hij dan niet liever twee goede verdedigende backs op de bank willen hebben? Dan zouden Boulahrouz en Braafheid toch mee naar het WK gaan. Of wil hij toch dezelfde type mee naar het WK? Stam en Emanuelson. Het zal een lastige keuze worden voor de bondscoach.

Be Sociable, Share!

  2 Responses to “Het probleem van Nederland: de back positie”

  1. Simon schreef:

   Boulahrouz maakt de laatste wedstrijden naar mijn inziens een sterke indruk. Misschien toch de beste keus voor het WK?

  2. voetbal schreef:

   Altijd al een probeem geweest in Nederland, er moet maar eens een club opstaan om de backs op te leiden


  Leave a Reply

  You must be logged in to post a comment.